الف) غار آزاد خان
اين غار در غرب محلات و در شمال روستاي «سنجهباشي» واقع شده است. غار آزادخان يک غار باستاني است و در کف آن آب گوارا و فراواني که در اثر بارندگي از سقف اين غار ميچکد، جمع شده است. در مورد وجه تسمية نام اين غار (آزادخان) گفته ميشود، در زمان حمله يکي از سرکردگان افغاني به نام «آزادخان» به «پورگان» (روستايي که بعدها به محلات تبديل گرديد)، عدة زيادي از مردم پورکان به درون اين غار پناه ميبرند. سپس به فرمان آزادخان، افراد زيردست وي دهانة غار را سنگ چين ميکنند و در نتيجه تمامي کساني که به غار پناه برده بودند از شدت گرسنگي تلف ميشوند. استخوانهاي اين افراد تا چند سال پيش در اين غار باقي مانده بود. اين غار در ۱۰ کيلومتري شمال غرب محلات و در شمال روستاي سنجهباشي واقع شده است. غار آزادخان يک غار باستاني است. جاده دليجان-خمين از جنوب اين غار ميگذرد.
ب) غار سوراخ گاو
اين غار در کوه سوراخ گاو و در شمال غربي روستاي خورهه واقع شده است که از غارهاي تاريخي منطقه محسوب ميشود و داستان هاي تاريخي در مورد آن نزد مردم منطقه بسيار است که از جملة آنها هجوم غارتگران است. گويا مردم منطقه براي مصون ماندن از اين غارتگريها، اشياء ارزشمند خود را در اين غار پنهان ميکردهاند. در انتهاي اين غار چشمهاي کم آب و در قسمتهاي مختلف آن نيز شکافهاي متعددي وجود دارد که به زحمت ميتوان از آنها عبور کرد.
ج) غار يکهچاه
غار يکهچاه در شهرستان محلات، بخش مرکزي، دهستان باقرآباد، روستاي يکه چاه واقع شده است. اين غار در کوههاي جنوب شرقي محلات و در مجاورت روستايي به همين نام واقع شده است . اين غار از جمله غارهاي طبيعي بوده و داراي محوطه وسيعي است که از دو قسمت تشکيل شده و با حفرهاي به يکديگر متصل ميشوند. اين غار بسيار زيباست و بازديد از کل تالارها و دهليزهاي آن حدود ۲ ساعت طول مي کشد . کف غار از خاک رس پوشيده شده و درون غار جريان آبي وجود ندارد. غار يکه چاه داراي ستونهاي آهکي، استالاگميت و استالاکتيت فراواني است که منظره زيبايي به آن بخشيدهاند و ارتفاع بعضي از اين ستون ها به پنج متر هم مي رسد. اين اثر در تاريخ ۲۵ آبان ۱۳۸۷ با شماره ثبت ۲۳۸۰۳ بهعنوان يکي از آثار ملي ايران به ثبت رسيده است.
د) غار باباجابر
غار باباجابر در ۳۵ کيلومتري جنوب شهر محلات و يک کيلومتري روستاي جودان واقع است. غار داراي دو دهانه و در ارتفاع ۱۷۰۰ متري از سطح درياست. دهانه شرقي، بالاي يک پرتگاه ۶ متري قرار دارد و ورود از اين دهانه به غار مشکل است. دهانه غربي بر بالاي يک پرتگاه ۳ متري قرار دارد و براي ورود به آن بايد سنگ نوردي کنيم. به علت حفاري دهانه غار و رها کردن آوارهاي حاصل از حفاري، ۱۰ متر نخستِ دالانِ ورودي از خاکهاي نرم رسي پوشيده شده و عبور از آن با لغزيدن و گرد و خاک فراوان همراه است. با توجه به وجود چند ايوان در دلان اول، که محل سکونت انسانها بوده، و وجود سفالهاي شکسته، به ويژه پيه سوز در تالار انتهاي غار، قرار دادن دو نردبان براي سهولت عبور از دو پرتگاه دالان براي رسيدن به انتهاي آن، وجود چاله سنگ صيقلي روي سکو و نزديک چکيده بزرگ و کهنِ تالار، ميتوانيم نتيجه بگيريم که احتمالاً تالار غار در روزگار باستان از مکانهاي مقدس بوده و مراسمي در آن اجرا ميشده است.
ه) غار شاهبلبل
اين غار در کوههاي شرقي شهرستان محلات ( بين خورهه و دليجان ) واقع شده است و داراي چشمه اي کم آب است و از نظر مذهبي براي اهالي منطقه غاري مقدس به شمار مي آيد . بدين جهت برخي از مردم همراه با خانواده نذورات و قرباني هاي خود را به پيرامون اين غار مي برند و در آنجا بين نيازمندان تقسيم مي کنند. در نزديک اين غار مجسمهاي وجود دارد که اهالي منطقه به آن نام “عمره” يا “عمرو” داده اند. اخيراً اين نظريه مطرح شده است که احتمالاً اين مجسمه به “آناهيتا” تعلق دارد و مسلماً مربوط به قبل از اسلام است. عوامل طبيعي مانند باد و باران تا حد زيادي موجب فرسايش اين مجسمه است.
و) غار کشته ريز (کشه ريز): اين غار در شمال غرب شهرستان محلات و در کوه فيروزکوه در نزديکي روستاي عيسي آباد واقع شده.
ز) غار سرچشمه: اين غار در کوه سرچشمه در شمال محلات، واقع شده و از جاذبه هاي طبيعي و گردشگري اين منطقه است.
ح) غار هستيجان: اين غار در روستايي در شرق محلات به همین نام واقع شده است.
ط) غار دمه: این غار واقع در ضلع شرقی کوه دمه دارای ستونهای زیبای استالاکتیت و استلاگمیت است. غار آهکی بوده و دارای انشعابات مختلفی است و محل اختفای خفاشان بسیاری است.
ی) غار کوه سوخته: در دره نی در کوه صالح پیغمبر واقع شده است.
ک) غار چالشغال