امامزاده فضل و يحيي در کوي بالاي محلات واقع شده و مدفن دو تن از نوادگان امام موسي کاظم عليه السلام است. بناي اين امامزاده داراي حياط وسيعي است که چهار چوب جانب بقعه را فرا گرفته است. بقعه داراي قبه، رواق و ايوان هايي است و اطراف حياط نيز حجره هايي به چشم مي خورد. این بنا دارای یک گنبد ساق دار است که جزئ معدود گنبدهای یا سبک معماری در ایران است و متاسفانه به سرعت در معرض تخریب قرار دارد. قديمي ترين قسمت امامزاده، محراب آن است که بناي آن را سال ۷۰۹ هجري و مربوط به دوره ايلخانان دانسته اند. این امامزادگان از فرزندان امام موسی کاظم (ع) و امام رضا(ع) می باشند. بقعه دارای قبه، رواق و ایوان هایی است و در اطراف حیاط نیز حجره هایی به چشم می خورد و بنای آن مربوط به دوره ایلخانی است. گنبد مورد نظر در محلات بالا و در خیابان شهید قندی، تقریباً کنار خیابان سرچشمه واقع و مزار عمومی است. در این گنبد اثر باستانی که بیش از هر چیز توجه باستانشناسان را به خود جلب میکند، محرابی است از گچبری که در متن آن تاریخ (ثلثین) یعنی سی هجری خوانده میشود اما در آن تاریخ از خط ثلث نشانی نبوده است.
نسب شاهزاده یحیی را در الواح موجوده فرزند بلافصل امام کاظم(ع) خواندهاست که هرگاه گنبدی به نام یحییبنموسیبنجعفر در بازار سبزوار وجود نداشت، بلافصلی او برای قبول نزدیکتر مینمود. اما با وجود مشاهد متعدد منتسب به یحیی در این امر به طور قطع نمیتوان نظر داد. چنانچه فضل الرضا را هم فرزند همان امام ضبط کردهاند، درحالیکه هرگاه مقصود از فضل همان فضل فرزند بلافصل امام کاظم باشد، بر دفن وی در محلات با تصریح صاحب مجالس المؤمنین بر دفن وی در آوه نمیتوان اظهار عقیده کرد.
پس اگر مدفونین در این مشهد را دو تن از احفاد امام کاظم(ع) به اسامی یحیی و فضل بخوانیم با مشکلاتی مواجه نمیگردیم. مخصوصاً که در میانه سادات رضویه عنوان آلالرضا تا چند قرن متداول بودهاست که باید معتقد شد که فضل هم از سادات رضویه قرنها است که به عنوان فضل آلالرضا یا فضل الرضائیه خوانده میشده است و میتوان گفت فضل فرزند شاهرضا مدفون در قمشه یا شهرضا میباشد. بنابراین باید گفت که فضل الرضا ازجمله خاندان موسی مبرقع بودهاست. این مکان به صورت مجموعهای است که شامل بخشهای زیر میباشد: حسینیهای در منتهیالیه شمالغربی مجموعه، قبرستانی سرپوشیده در محوطه جلوی حسینیه، بنای بقعه امامزادگان در بخش جنوبشرقی و قبرستانی روباز که دورتادور بقعه را فراگرفته و مربوط به قبور قدیمیتر این مجموعه است (تصویر شماره 4-9) (بنیجمالی و علایی مقدم،1388: 294). در گذشته ساختمان بقعه دارای ایوانی در جلوی آن بودهاست که امروز به جای آن مسجدی ساخته شدهاست که چسبیده به بقعه قرار دارد. از ایوان قدیمی تنها یک سرستون چوبی باقی مانده که کاملاً مشابه سرستونهای حسینیه آقاخان و ایوان امامزاده موسی میباشد. صحن به مساحت 40 در 40 متر است و در هر یک از اضلاع آن نه باب بقعه و حجرات شرقی و جنوبی آن معمور و ضلع غربی آن نمابندی و در مدخل آن ایوانی و در جبهه آن کتیبهای از کاشی خشتی تعمیری حاکی از تجدید بنا در سال 1320 قمری از ناحیه استاد علی است و درب صحن به هشتی یا کرباسی گشوده میشود که دو طبقه و دارای دو حجره و چند غرفه با پوشش عرقچینی است.
نقشه ساختمان بقعه امامزادگان که به شکل صلیبی مرکب از دو سرپوشیده رومیپوش هر یک به طول 12 متر و عرض چهارمتر یا سه مترونیم میباشد که عمود بر یکدیگر ساخته شدهاند. فیض اشاره میکند که اینگونه ساختمانهای باستانی معمولاً آتشکده بودهاند و از چهار جانب آنها کانالی جهت هواکش میساختند و در مرکز تقاطع کانونی برای آتش و روی آن را هم باز میگذاشتند و مغان هم در شاهنشینهای اطراف مینشستند و مدخل آن هم از جانب جنوبی گشوده میشد، زیرا عرض این قسمت 5/3 متر و عرض قسمت دیگر بقعه 4 متر است. وی در ادامه اشاره میکند، تشخیص این امر برای کسانیکه با سبک ساختمان قبه و بارگاه در ایران آشنایند خیلی ساده میباشد، زیرا در ساختن مقابر کمتر میشود که مقبرهای به صورت صلیبی در سراسر کشور دیده شود. بنابراین باید معتقد گردید که بقعه موردنظر قبلاً آتشکدهای از آثار قبل از اسلام بودهاست که پس از اطفای نار مجوسیت و خاموش شدن کانون آتش آن از ناحیه مجوسیانی که بدین مقدس اسلام گرویده بودند محرابی در آنجا ساخته شده مدتی هم به عنوان مسجد مورد استفاده قرار گرفتهاست و بعداً چون مکان متناسبی برای دفن شاهزاده یحیی سراغ نداشتهاند، جسد وی را در مرکز آن دفن کرده گنبدی هم بر فراز آن ساختهاند و تبدیل آتشکدهها به مساجد هم در ایران امری عادی تلقی میگردد. دراین صورت بایستی این بنا با خشت و گل ساخته شدهباشد و بنیان آن با سنگ و گچ غیرعادی به نظر میرسد. اما از خشتهایی متین و قطور که از آجر محکمتر و پردوامترند و نظیر آن مسجدی است که در زاویه جنوب غربی مسجد جامع ساوه وجود دارد.
به هر صورت سبک ساختمان بقعه، صلیبی و مرکب از دو رومیپوش 12 متری به عرضهای 50/3 و 4 متر است که به یکدیگر عمود میباشند و نقطه مرکزی آن با محل تقاطع که اکنون ضریح نصب شدهاست، به صورت مثمن مختلفالاضلاع نامنظم درآمدهاست. زیرا نبشهای چهارزاویه را تراشیدهاند، درنتیجه چهار جهت فرعی هم یافتهاست و در زوایای اربعه در خلأهای گوشههای بقعه از خارج حجره با نمائی ساخته شدهاست که جهات اصلی دو ضلع آن در مدخل دو شاهنشین شمالی و جنوبی سه مترونیم و دو ضلع دیگر در مدخل شاهنشینهای شرقی و غربی چهارمتر و دارای عرضهای سه و سه مترونیم میباشد و چهار ضلع فرعی حدود شصت سانتیمتر است. تمام جدار آن از جرز و بغله و اسپر و طاق سفیدکاری ساده و قسمت وسط آن به دهانه 50/4 و 5 متر دارای پوشش عرقچینی به ارتفاع هفت متر بدون تزئین میباشد که در هر ضلعی شاهنشینی است و از هر شاهنشینی هم دری به خارج گشوده میگردد و جلو آن هم ایوانی نمودار است، تنها شاهنشین شرقی که محل محراب تاریخی است، بدون در میباشد، چه به عنوان مسجد مورد استفاده و اقامه جماعت است.
محراب تاریخی: در شاهنشین شرقی یا مسجد پائینپا محرابی گچبری است که تاریخ آن گیجکننده دارای کتیبههای عمودی و افقی به خط ثلثی برجسته با نقشه محراب شکسته مشتمل بر دو پایه در طرفین و دو قائمه نیمبرجی در داخل و پوششی از مقرنس گچی و طاقبندی دوقوسی میباشد. این محراب به دهانه دو متر و ارتفاع سه متر از بدایع هنری باستانی و مواریث فرهنگی قدیمی کشور است که حفاظت از آن ضروری است. جلو طاقبند قوسی محراب سوره مبارکه اخلاص و روی تیزه طاقبند جلو دو هلالی نمودار است. بنابراین از آثار اواسط قرن چهارم به نظر میرسد. در قسمت پایین محراب بین دو ستون برجی با چهار خط برجسته قاب سازی شدهاست. در زیر این کتیبه در دو جانب آن ترنجی فلکهای به قطر 12 سانتیمتر ترسیم شده و در میانه آنها چیزی گچبری بودهاست که حک شدهاست و در وسط آن سوراخی است که آن هم فلکه ای متضمن نام یکی از خلفا بودهاست.
تصویر شماره ۲۱: محراب تاریخی امامزاده فضل و یحیی
لوحه سنگی: بر فراز محراب لوحی از مرمر نصب و روی آن عبارات ذیل به خط برجسته ثلثی حجاری شدهاست: «فی سنة 1339 حسب الامر سرکار بندگان شامخ الارکان جناب آقای آقامیرزا فخرالدین دامت برکاته این بنا و گنبد اصلاح و به استادی و معماری کربلائی علی بناء اتمام پذیرفت به تاریخ محرم الحرام عمله استاد محمد حجار کاتب …»
لوح کاشی: در گذشته روی جرز شرقی در نبش صفه جنوبی لوحی از کاشی به دیوار نصب شدهبود که امروز از جای خود کنده شده و داخل ضریح نگهداری میشود. در روی این لوح به خط نامرغوب بنفش رنگی عبارات ذیل در زمینه آسمانی متنی نوشته شدهاست و در حاشیه آن هم اسامی چهارده معصوم خوانده میشود.
گنبد: گنبد روی بقعه به قطر تقریبی 7 متر و ارتفاع 9 متر سراپا کاشیکاری تعمیری و به صورت شلمجی و از آثار عصر صفویه است و در منتهیالیه قسمت استوانهای عنق آن کتیبه ایست از کاشی خشتی به خط سفید ثلثی در زمینه لاجوردی که روی آن سوره مبارکه فتح و در دنباله آن آیةالکرسی نوشته شدهاست. دستگاه ساختمانی موجود به جز محراب گچبری و شاید اطاقی که محراب در آن است از دوره صفوی و دوره اخیر است.